#042: Wednesday 11 February 2009

Aardperen met kip, amandelen en yoghurtsaus

Aardperen In het kader van de vergeten groentes vandaag een recept met aardperen. Kort even over de aardpeer: dat is nu een 'vergeten groente', maar dat was het enkele eeuwen geleden zeker niet. Volgens Johannes van Dam was de aardpeer begin zeventiende eeuw populairder dan de aardappel. Ze zien er een beetje gek uit, en je schijnt er ook winden van te moeten laten dus vandaar dat ze nu alleen nog zijn te krijgen bij natuurvoedingswinkels en op boerenmarkten (zoals die bijvoorbeeld elke vrijdag op het Vredenburg in Utrecht wordt gehouden). Het is echter een hele normale groente, die snel en makkelijk groeit, dus als u ze koopt voor 3 euro per pond wordt u afgezet. De smaak houd een beetje het midden tussen artisjokken, erwten en noten. De structuur heeft wel wat weg van kruimige aardappels.

Foto: Hans B. / PD

Recept voor twee personen

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

 • Ingrediënten
 • 400g aardperen
 • 2 kleine kipfilets
 • doosje amandelen
 • bosje verse peterselie
 • bekertje griekse yoghurt
 • 2 teentjes knoflook
 1. Verwarm de oven voor op 280 graden.
 2. Kook de aardperen ongeveer tien minuten.
 3. Pel ondertussen de amandelen. Dat gaat het makkelijkste door ze kort even te blancheren: kook ze een minuutje of twee en spoel ze daarna goed af onder de koude kraan. Het velletje gaat er dan zo af.
 4. Hak de peterselie fijn en bewaar even in een bakje.
 5. Als de aardperen klaar zijn: giet ze af, spoel ze nog even met koud water na en schil ze dan. Dat gaat het makkelijkste door het kapje er af te snijden, de schil scheur je er dan makkelijk van af. Als je niet wil dat ze bruin worden (dat gebeurt heel snel!) kun je ze het beste gelijk na het schillen in een bakje leggen met wat water en wat zuur (azijn of citroensap). Schil ook de ogen en lelijke plekken weg.
 6. Snij de aardperen in schijfjes en leg ze in een ovenschaal. Vermeng met de amandelen en de helft van de peterselie. Voeg wat olijfolie toe en zet ongeveer 10 minuten in de oven.
 7. Maak ondertussen de kip en de yoghurtsaus.
 8. Snij de kipfilet doormidden en daarna in reepjes. Beetje zouten en dan in wat olijfolie mooi bruin bakken.
 9. Maak de yoghurtsaus door wat yoghurt te mengen met de rest van de peterselie en de fijngesneden teentjes knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe.
 10. Serveer de aardperen met de yoghurtsaus en de kip.

MEER BIJDRAGES

ALLE BIJDRAGES IN HET ARCHIEF »

GEEF JE MENING

 
 
 
 

COMMENTAAR VAN ANDEREN - 8 TOT NU TOE

 
Hees op 11/02/09 om 00:11

Ik ga mijn groentenboer morgen even om aardperen zeuren. Hij wil wel eens van die vergeten dingen hebben om ze vervolgens vergeten mee te nemen van de veiling. Verder is het een beste man.

 
 
Oliver op 11/02/09 om 00:50

Hmmm, ik heb er al zin in. Misschien iets voor vanavond?

 
 
Anoniempje op 12/06/09 om 11:02

Mooie foto. Ik neem deze voor een artikel voor mijn cliënten. hoop dat je dat oké vindt. Hij is niet beschermd.www.Lanke.nl

 
 
Hay op 13/06/09 om 01:19

Klopt. Maar ik heb de foto niet gemaakt, maar een zekere Hans B. Zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Helianthus_tuberosus.jpg

 
 
Anoniempje op 03/05/11 om 15:42

Laatst via via aardperen gekregen. Wist niet wat het was. opgezocht op internet bij vergeten groenten. Heb er puree met creme fraise van gemaakt. Beetje bieslook en citroenschap. Heerlijk. Ga recept met kip en yoghurtsaus ook maken.

 
 
Anoniempje op 15/10/12 om 21:55

kocht in 2008 een paar aadperen , en heb ze in januarie in de grond gestopt. ik heb nu 2 grote rijen zijn ook heerlijk rauw op te eten.

 
 
Anoniempje op 30/12/12 om 21:17

Bedankt voor t recept en ook fijn dat je erbIj zegt op welk mOment je deze maffe dingen het veste kunt scholen; ik probeerde het ooit rauw en dt was niet zo makkelijk!

 
OOK IETS TE MELDEN?